Tarinamatto

Luotu Pe 22.2.2013 12:38 (Marjukka Lampo).

Selkokielinen osoite:  http://www.sovellataidetta.fi/tyokalu/tarinamatto

 

Tarinamatto - prosessilähtöinen toimintamalli yhteisöille

Tarinamatto-työpajamalli kehittää yhteisöllisyyttä draaman keinoin ottaen samalla huomioon asukkaitten henkilökohtaiset tarpeet. Työpajamalli pyrkii tukemaan hoivaorganisaation asiakkaitten kuulluksi tulemista, kykyä tehdä valintoja itse, olla osa yhteisöä, jakaa kokemuksia sekä rohkeutta ilmaista itseään. Tarkoitus on myös herkistää työntekijöitä ja omaisia näkemään yhteisö ja asukkaat uudesta näkökulmasta ja tuoda yhteisöön mielekkäitä ja uusia voimavaroja.

Työpajamallin keskeinen osa on konkreettisesti matto, näyttämö, johon astuttaessa siirrytään tarinan maailmaan. Tärkeää on tarinan tilan (matto) ja ryhmän tilan (maton ympärillä) erottaminen toisistaan. Matolla ollessaan osallistujat elävöittävät yhteistä tarinaa, kun taas maton ulkopuolella ollessaan he voivat kommentoida ja keskustella näkemästään.

 

Ohjeet Tarinamatto-työpajamallin käyttöön löydät Voimaa taiteesta - Malleja taiteen soveltamiseen hyvinvointialalla (2013) -oppaasta. Oppaan verkkoversion voi ladata osoitteesta www.voimaataiteesta.fi. Opasta voi tiedustella lisäksi kirjastoista.

Liitetiedostot

Viestit

Avainsanat: