Runomuotokuva sinusta?

Luotu Pe 21.5.2010 17:12 (Terhi Hannula).
Muokattu Ke 22.9.2010 19:59 (Terhi Hannula).
Selkokielinen osoite:  http://www.sovellataidetta.fi/tyokalu/runomuotokuvasinusta

 

Runomuotokuvassa ihminen, josta runo kirjoitetaan, on katsottavana noin kaksikymmentä minuuttia. Hän voi istua, seisoa, maata, puhua, olla hiljaa, miten vain haluaa. Kirjoittaja katsoo häntä ja kirjoittaa runon. Kirjoittaja lukee runon ääneen ja antaa sen kirjoitetulle ihmiselle. Kyseessä on kahden ihmisen välinen intiimi ja kunnioittava taidetapahtuma. Muotokuvaruno tuo yhteisötaiteen ja performanssin perinteisen runokäsityksen tilalle. Muotokuvarunot ovat kirjoitetuille ilmaisia.

Muotokuvarunon konsepti on turkulaisen Kirjoittajaryhmä Tapiirin kehittämä. Sitä on perusteltua pitää omana runouden lajinaan. Olemme kehittäneet muotokuvarunoa ja tehneet sitä tunnetuksi syksystä 2005 lähtien. Olemme kirjoittaneet muotokuvia runo- ja yhteisötaidetapahtumissa mm. Turussa, Turun saaristossa, Helsingissä, Pietarissa ja Tartossa. Ryhmämme on kirjoittanut esimerkiksi maauimalassa, pikkujouluissa, puistossa, busseissa, kaduilla ja kahviloissa.

Keväällä 2009, osana Yhteisöhankkeet 09 -hankekokonaisuutta, laajensimme kirjoittamista sosiaalialan laitoksiin: vanhainkoteihin, palvelutaloihin ja toimintakeskuksiin. Tämä oli erittäin onnistunut mutta samalla konseptin puutteita ja kehittämismahdollisuuksia paljastanut hanke. Tällä hetkellä tutkimme ja jalostamme muotokuvarunon mahdollisuuksia laitoksissa osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ohjelmaa.

Tähän mennessä kertyneiden kokemusten perusteella muotokuvarunous sopii hyvin sosiaalialan laitoksiin. 2011-hankkeessa jatkamme yhteistyötä muutamien kirjoituspaikkojen kanssa, mutta viemme muotokuvia myös uudenlaisiin laitoksiin: sairaalaan ja vankilaan.

Kirjoittamalla laitoksissa tuomme taidetta niiden ihmisten luo, jotka eivät itse pysty lähtemään taiteen luo. Heidän kohtaamisensa ja kohtaamisesta seuraava ilostuttamisensa on hankkeen ensisijainen tavoite. Henkilökohtaisuudellaan muotokuvarunot vastaavat myös juuri laitoksissa olevien ihmisten tarpeeseen. Laitoksissa on helppo leimautua esimerkiksi pelkästään vanhukseksi tai vangiksi. Muotokuvaruno mahdollistaa ihmisten katsomisen tosissaan, hyväksyvästi ja oudon henkilökohtaisesti. Muotokuvarunossa ihmistä katsotaan puhtaasti ihmisenä, ei roolinsa kautta. Tällainen katsottavana oleminen ja katseen saaminen runona voi olla hyvinkin terapeuttista. Laitoksissa kertyneiden kokemusten perusteella pidämme mielekkäänä kirjoittaa enemmän runomuotokuvia myös hoitajista.

Muotokuvarunotyöpajojen vaikutukset ovat pitkäaikaisia. Niissä laitosten henkilökunta ja asukkaat saavat valmiuksia kirjoittaa ihmisistä näille itselleen. Erityisesti laitosten vapaa-ajan toiminnasta vastaavilla on mahdollisuuksia yhdistää elementtejä muotokuvarunon kirjoittamisesta omaan työhönsä.

Kirjoittajaryhmä Tapiirin runomuotokuvatyöryhmään kuuluvat Terhi Hannula, Timo Harju, Salla Pakkala, Jasmine Westerlund ja Veera Lehtola.

 

Terhi Hannula, Kirjoittajaryhmä Tapiiri

 

Lisätiedot:

Kirjoittajaryhmä Tapiirin blogi, http://tapiiri.wordpress.com/

Runomuotokuvat Turku 2011 –ohjelman sivuilla: http://www.turku2011.fi/runomuotokuvat

Liitetiedostot

Viestit