Huopaneulaus

Luotu Ke 12.5.2010 13:28 (Alli Rinne).

 

Huopaneulaus

Villan perinteisessä huovutuksessa käytetään vettä ja saippuaa, joiden avulla villaa hangataan, kunnes se huopuu. Huopaneulaus tehdään kuivana, ja siinä käytetään apuvälineenä huopaneulaa, alustana noin 10 cm paksua superlonia, jonka päällä villaa työstetään. Käsinneulattaessa yhtä tällaista erikoisneulaa pistellään kuitujen läpi superlonin päällä edestakaisin, jolloin kuidut tarttuvat neulan pieniin väkäsiin ja sekoittuvat keskenään. On olemassa myös huopatyökaluja, joihin on istutettu useampia neuloja, jolloin voidaan työstää isompaa aluetta kerralla. Viime vuosina on tullut myös ompelukoneiden valmistajilta huovutuskoneita, jolloin koneella voidaan neulata isompaa tasoa nopeammin kuin käsin. Neulalla voidaan tehdä tarkkoja kuvioita ja tehdä kolmiulotteisia töitä. Se voidaan yhdistää myös märkähuovutukseen, jolloin valmiiksi huovutetun, kuivuneen tuotteen pinnan työstämistä voidaan jatkaa neulaamalla.

 

TAIKA-työhyvinvointihankkeessa yhtenä toiveena oli käsin tekeminen. Käytin huopaneulausta useasta syystä:

-       neulaus on siistiä: työpajoissa oli käytössä tavallinen huone ja pöytä, joten veden kanssa ei voinut tehdä mitään.

-       neulaamalla saadaan kohtalaisen nopeasti kaunista jälkeä: työpajoissa oli aikaa käytettävissä kerralla puolitoista tuntia. Sinä aikana ei voi kovin vaativaa tekniikkaa käyttää. Myös työvälineiden saaminen esille ja pois piti tapahtua nopeasti viemättä liikaa työpajan aikaa.

-       neulaamalla saadaan näyttävää jälkeä: työpajoissa haluttiin tehdä yhteistekstiili oman osaston seinälle. Tekijöinä oli harjaantuneita neulaajia ja aloittelijoita. Jokaisen työjälki haluttiin näkyviin.

-       neulaaminen on rentouttavaa: se ei vaadi tekijältä fyysistä ponnistelua. Tärkeää on oppia pitämään hartiat rentoina, muuten ne voivat oudokseltaan jäykistyä.

-       yhdessä tekeminen lisää yhteishenkeä: keskustelu voi kulkea vapaasti ja yhteinen tekeminen jää tekijöille nähtäville. Teos voidaan paljastaa yhteisessä juhlassa.

 

Alli Rinne, LAMK

 

Lisätietoa esim. Vahtera Päivi, 2004. Huopaneulaus ja huovutus. Taikalanka. Gummerrus kirjapaino Oy, Jyväskylä.

www.kaspaikka.fi

Liitetiedostot

Viestit

Avainsanat: