Tarinatyöpaja

Luotu La 8.5.2010 22:14 (Eila Sainio).
Muokattu Ma 17.5.2010 23:44 (Eila Sainio).

 

 

Tarinallinen työpaja / Taide kohtaa hoivan -hanke, Saara Niemeläinen

 

Tarinallisessa työpajassa oli tavoitteena kirjoittaa muistelmia omasta lapsuudesta tai nuoruudesta ja siten kehittää luovuutta. Samalla tutustuttiin tarinalliseen kirjoittamiseen menetelmänä. Kauaskatseisena toiveena oli, että työskentely auttaisi osallistujia tutustumaan itseensä ja omaan historiaansa sekä kehittämään kykyä kohdata itsensä ja asiakkaansa uudella tavalla.

Pajat aloitettiin esittäytymällä ja kertaamalla pajatoiminnan periaatteet, jotta saataisiin aikaan luottamuksellinen ilmapiiri. Työskentelyyn virittäydyttiin nukkekotikirjojen avulla: kukin osallistuja sai valita laatikosta pienen kirjan. Sitä kädessä pitäessä pohdimme, millaisen oman elämän tarinan tyhjään kirjaan voisi kirjoittaa. Kaikki saivat myös valita kynän, jolla oma teksti alkaisi syntyä. Jotkut keksivät omaelämäkerralleen nimen tai johtoajatuksen, toiset kehittelivät jo juontakin.

Seuraavaksi kaivettiin laukusta vanhoja omia leluja, valokuvia tai muita ajatukset lapsuuteen tai nuoruuteen vieviä symbolisia esineitä. Esineitä kierrätettiin ryhmässä ja niistä kerrottiin tarinoita, yhden kertoessa muut kuuntelivat ja esittivät kysymyksiä. Tarinoita oli ihana kuulla, ja tietenkin myös kertoa, ja niistä kehkeytyi antoisia keskusteluja.

Kahvitauon jälkeen kukin syventyi omaan tarinaansa ja kirjoitti lelun tai valokuvan herättämistä tai muista lapsuuden tai nuoruuden muistoista pienen tekstin. Kynät sauhusivat ja monet yllättyivät siitä, miten muistot alkoivat pulputa ja yhdestä asiasta tuli mieleen toinen, tuokiokuvasta toiseen. Jokainen sai aikaan jonkun tarinan tai fragmentaarisen kokoelman pieniä muistelmia, ja tekstit jäivät osallistujille itselleen.

Lopuksi keskustelimme työpajan kokemuksista ja siitä, miltä kirjoittaminen oli tuntunut. Jos aikaa oli, halukkaat saivat lukea tekstinsä. Harmillisesti aika loppui usein kesken. Tarinat olivat hauskoja ja koskettavia, ja niitä olisi mielellään kuullut lisääkin! Monet saivat kirjoittamisesta kipinän alkaa taltioida omaa tarinaansa paperille, itselleen iloksi ja jälkipolville muistoksi.

Kiitos osallistujille!

Liitetiedostot

Viestit